Du kan bruge din stemme på forskellige måder, alt efter hvilken rolle, du har i en given situation. For eksempel, om du har rollen som privatperson eller som professionel.
Den private stemme bruger man, når man er ”sig selv”. Altså når man er privat sammen med fx familie og venner. Her taler man typisk på den måde, man har lært fra barnsben: med sin dialekt og sin specielle klang, tonehøjde, volumen, tydelighed, med mere.
NEM AT FORSTÅ, MUMLER ELLER GUMLER?
Din måde at tale på er jo det, der er med til at give et samlet udtryk af, hvem du er.
- Måske taler du forståeligt og klangfuldt?
- Måske er du en mumler eller en gumler?
- Måske taler du med dialekt, der kan være svær at forstå for folk fra andre egne af landet eller verden end din, eller som måske bare giver dit udtryk en særlig charme?
- Måske snupper du endelserne, taler nasalt, med tungen langt nede i halsen, eller måske mangler du bas eller diskant i din lyd eller er alt for skarp i andres ører?
Stemmens variabler er med til at tegne den, du er, og enhver skal absolut have lov til at være sig selv! Imidlertid er det ikke altid, at det er en fordel hverken for taler eller lytter, hvis du bruger din private stemme på dit arbejde eller i andre professionelle sammenhænge. – Det er nemlig ikke alle private stemmer, der bliver hørt og forstået. Især ikke, hvis du skal tale til mange og gerne skal blive hørt og forstået den første gang, du siger noget. I de situationer og mange andre skal du bruge din professionelle stemme, hvis du vil høres, lyttes til og rent ud sagt tages alvorligt. Men blandt familie og venner, som kender dig og din dertil hørende private stemme – der bestemmer du jo helt selv hvilken stemme, du bruger – uden at det har konsekvenser for kommunikationen og relationerne, som det kan have i professionel sammenhæng!